Skip to main content

Robotika
3. i 4. razred

Gradimo od dizalice, bagera, robotske ruke, vage – i tako učimo kako rade veliki strojevi.

Robotika 3. i 4. razred

Gradimo od dizalice, bagera, robotske ruke, vage – i tako učimo kako rade veliki strojevi.

STEM znanje budućnosti na zabavan i praktičan način!

Učenje kroz igru
Vrhunski nastavni tim
i male grupe
Razvijanje STEM vještina
Razvoj domišljatosti
i samostalnosti
Za karijere budućnosti

Svaki tjedan gradimo novi uređaj

Na 3. i 4. stupnju najvažnije je stjecanje temeljnih znanja iz prirodoslovno-matematičkog, tehničkog, inženjerskog i fizikalnog područja te učenje osnova programiranja. I sve to radimo na praktičan način, vlastitim rukama.

Svaki tjedan gradimo novog robota. Od robota koji prati crtu do robota koji sam slaže oprane majice. Gotovo sve što se može susresti u ovoj industriji gradi se I programira u manjem obliku na tečaju.

Konstruiranje mehaničkih naprava i robota na tečajevima izvodi se na tri načina: prema vlastitoj mašti, prema nacrtu iplanu i nadogradnjom postojećih mehanizama. Uz mikrokontroler, odnosno miniračunalo koje upravlja robotom, polaznici koriste i elektromagnet, senzor gibanja i nagiba, senzor boje i druge mjerne veze. Dakle, koristimo cijeli sustav.

Kroz brojne izazove polaznici svladavaju temeljne programerske pojmove kao što su petlja, uvjet, varijabla, ulazni i izlazni podaci, aritmetičke operacije itd. Ovo su osnovne “komponente” koje se nalaze u svim programskim jezicima. Polaznici ovladavaju osnovnim metodama i oblicima rada karakterističnim za tehničko-tehnološko područje. Tečaj nudi znanja koja predstavljaju izvrstan temelj za daljnji program.

Kako to izgleda na tečaju?

Jedan dan u tjednu rezerviran je za vaš tečaj robotike. Voditelj(ica) te pozdravi i da ti pet, ti promijeniš obuću (mi imamo svoju), pozdraviš ostatak ekipe, ispričaš im najnoviji vic iz škole i vrijeme je da počnemo.

Vaš instruktor robotike svaki tjedan ima novi izazov. Od početka školske godine, u rujnu, pa sve do ljeta neprestano ćemo istraživati ​​i testirati na vlastitoj koži. Kod nas vam ne treba bilježnica i vjerujte mi kad kažem da nećemo mirno sjediti i slušati, kao što ste navikli na nekim drugim mjestima.

Kojeg robota ćeš sastaviti?

Na početku, nastavnik će najaviti temu (npr. robot koji se uspinje stubama, čistač, robot-katapult ili pak onaj koji postavlja domino-pločice u beskonačan niz). Pokazat ćemo vam gdje se slični roboti susreću u industriji i stvarnom svijetu. Sada je red na vas.

Ustat ćete, otići do instruktora/ice koji će vam uručiti paket komponenti, kockica, elektronike i ostalih sitnica od kojih ćete graditi robote. Također se nadamo da još nemate posve popunjen popis prijatelja, jer iz iskustva znam da robotičari brzo sklapaju prijateljstva.

Timski rad za više zabave

Uglavnom ćete raditi u paru jer je tako zabavnije i bolje za usvajanje znanja. Nakon što vi i vaš partner izradite robota te uz pomoć instruktora, napravite konačne prilagodbe i popravke, spojit ćete ga s računalom. Zatim ćemo svi provesti nekoliko minuta zajedno s instruktorom tako da nam može objasniti kako napisati današnji program. Da – robot bez programskih naredbi je kao ja prije ručka, Umoran i bezvoljan pokrenuti se.

Voila! Robot je sastavljen i programiran. Vrijeme je za testiranje. U ovom trenutku, učitelj će izvaditi iz džepa čepiće za uši i pripremiti maramice. Pod uvjetom da vaš robot proradi, vjerojatnost je 91% da ćete ispustiti glasan krik. Nadam se da maramice neće biti potrebne, jer svaki tjedan ponavljamo – da je i to što ne radi uvijek sve dio učenja i života. Ali što je još važnije, mi ustrajemo i nastavljamo dolaziti i davati sve od sebe. Vjerujem da vam te motivacije ni sada ne nedostaje.

Zašto se moramo nalaziti?

Jer cijelu godinu razvijat  ćemo vještine koje su vam potrebne kao tvorcu budućnosti. Onda, kada odrastete, sami ćete odlučiti hoćete li krenuti u tehnološke vode, ili ćete stečeno znanje iskoristiti na druge načine. U svakom slučaju, dobro ćete razumjeti kako funkcionira digitalni svijet oko nas. Vidimo se.

Bitne informacije

SAŽETAK


 • Cjelogodišnji tečajevi koji traju tijekom cijele školske godine, počevši od rujna. Svaki tjedan održava se jedan susret koji traje 2 školska sata. Upis je moguć i tijekom školske godine, ukoliko ima mjesta u grupi. Svi tečajevi održavaju se u prostorijama Instituta 4.0 u Zagrebu.

PRVI POSJET (PROBA)


 • Ukoliko nakon prvog posjeta tečaju odlučite ne pohađati tečaj i o tome nas pismeno obavijestite e-mailom do kraja tjedna, ne nastaje nikakva obveza plaćanja. Prije prve posjete potrebno je ispuniti prijavnicu. Zatim ćemo vam odgovoriti i potvrditi vaše sudjelovanje.

POSTUPAK PLAĆANJA


 • Na početku svakog mjeseca e-mailom šaljemo uplatnicu na kojoj će biti iznos za naredni mjesec.
 • Cijena je 59 eur mjesečno.

IZPIS


 • Tijekom godine moguće je odustati od tečaja putem e-maila krajem narednog mjeseca. Različiti izlazni format, npr. telefonom nije moguće. Od dana primitka obavijesti o razrješenju računa se još 1 nadolazeći mjesec.
  Primjer: ako nam pošaljete zahtjev za izvod tijekom mjeseca ožujka, izvod vrijedi od kraja travnja. Stoga vas teretimo za tekući mjesec (ožujak) i 1 budući mjesec (travanj).

POVJERLJIVOST PODATAKA


 • Osobni podaci koristit će se za: komunikaciju u vezi s izvođenjem tečaja, izdavanjem računa i u vezi s informacijama o aktualnostima između Instituta 4.0 i polaznika, sukladno općoj EU uredbi o zaštiti osobnih podataka i hrvatskim zakonima. Osobni podaci neće biti otkriveni trećim stranama. Fotografije s tečajeva koriste se samo za vlastitu promidžbu i neće se ustupati trećim osobama.

IMATE PITANJE?


 • Još niste naš kupac? Pošaljite nam e-poštu i mi ćemo vam se javiti što je prije moguće. Možemo vas i nazvati ako želite.
  Ako već pohađate naše tečajeve, ne ustručavajte se kontaktirati nas putem e-maila i brojeva telefona koje smo vam dali.

Prijava za tečaj

Nakon zaprimljene prijave, unutar 24 sata ćemo Vas obavijestiti o popunjenosti odabranog termina.

  Potpisivanjem DOZVOLJAVAM / NE DOZVOLJAVAM (označite dolje) fotografiranje, snimanje i objavljivanje snimki mog djeteta na web stranicama Instituta 4.0 i drugim javnim objavama, u slučaju vlastite promocije i obavještavanja o aktivnostima Instituta 4.0. Slike se neće predati trećim stranama.

  Zakazani termini

  Tečaj traje cijelu godinu i održava se jednom tjedno, po 2 školska sata. Cijena je 59 eura mjesečno. Adresa: Selska 217, Knežija, Zagreb.

  1.-2. RAZRED: POČETNI ROBOTIKA

  • Ponedjeljak 16:00-17:30 i 17:45-19:15 i 19:30-21:00.
  • Utorak 16:00-17:30 i 17:45-19:15 i 19:30-21:00.
  • Srijeda 16:00-17:30 i 17:45-19:15 i 19:30-21:00. *Otvaramo u prosincu.
  • Četvrtak 16:00-17:30 i 17:45-19:15.* Otvaramo u četvrtak kada su ostali dani puni.

  3.-4. RAZRED: ROBOTIKA

  • Ponedjeljak 16:00-17:30 i 17:45-19:15 i 19:30-21:00.
  • Utorak 16:00-17:30 i 17:45-19:15 i 19:30-21:00.
  • Srijeda 16:00-17:30 i 17:45-19:15 i 19:30-21:00. *Otvaramo u prosincu.
  • Četvrtak 16:00-17:30 i 17:45-19:15.* Otvaramo u četvrtak kada su ostali dani puni.

  5.-9- RAZRED: NAPREDNA ROBOTIKA

  • Ponedjeljak 16:00-17:30 i 17:45-19:15 i 19:30-21:00.
  • Utorak 16:00-17:30 i 17:45-19:15 i 19:30-21:00.
  • Srijeda 16:00-17:30 i 17:45-19:15 i 19:30-21:00. *Otvaramo u prosincu.
  • Četvrtak 19:30-21:00.* Otvaramo u četvrtak kada su ostali dani puni.

  Ljetni robo kamp

  • U lipnju i srpnju 2024.

  Tečajevi 13 do 18

  TOP I i TOP G
  • Coming soon